Protagonistes del món de la premsa – Taula redona

Protagonistes del món de la premsa – Taula redona

Dimecres 8 de novembre, a les 17.00 h

Sala Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

Campus de Blasco Ibáñez

Hi participen:

– Emilia Bolinches
– José María Perea
– Juan José Pérez Benlloch
– Rosa Solbes

Modera: Manuel Peris

 

Qui són?

 Emília Bolinches Ribera

Va estudiar Periodisme (títol de periodista en 1972), i és llicenciada en Filologia Moderna (anglès i francès) per la Universitat de València en 1978.

Ha treballat com a periodista des de 1971 fins a 2008, any en què es va jubilar, en premsa escrita (diaris Tele-Express de Barcelona, El Independiente de Madrid i Diari de València; setmanaris Valencia Fruits i Valencia Semanal; i revistes com Interviú, Tiempo, Dinero, Viajar i Saó, entre altres), ràdio (Radio Popular, Radiocadena Española i Ràdio 9), i televisió (TVE-Aitana i TVV-Canal 9). Actualment col·labora ocasionalment en diaris de paper, publicacions digitals i xarxes socials. Pertany a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i a la Xarxa Estatal de Dones Periodistes, i també a la Unió de Periodistes Valencians, de la qual és sòcia fundadora.
En l’àmbit acadèmic va impartir classes en línia des del curs 2006/2007 al 2010/2011, en la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló, sobre la relació entre la ciutadania organitzada i els mitjans de comunicació.

La Universitat de València li va publicar en 2013 la biografia Pilar Soler, rebelde con causas, clar referent per al feminisme valencià.
Des de 2004 fins a 2014 va formar part com a Observadora Internacional Electoral de diverses missions per a cobrir els comicis presidencials i parlamentaris de Bolívia, Equador, Mèxic, Nicaragua, Paraguai, República de Moldàvia i Veneçuela.

Imparteix conferències en fòrums universitaris i ciutadans i publica assajos sobre política internacional, comunicació, transparència i participació ciutadana, feminisme, ciutadania i Drets Humans.

En desembre de 2015 es elegida per les Corts i nomenada pel Consell de la Generalitat vocal de la Comissió Executiva del Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, càrrec que exerceix fins l’actualitat.
Manté contacte amb organitzacions socials i ONG com ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), de la qual és sòcia fundadora i vicepresidenta; l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció; Valencians pel Canvi; Amnistia Internacional; Greenpeace; Mostra Viva del Mediterrani; Creu Roja; i Menuts del Món, de la qual també és sòcia fundadora; i col·labora habitualment amb elles en la defensa ciutadana dels seus objectius.

 

Foto José María Perea okJosé María Perea Soro

És periodista jubilat. El seu últim treball va ser redactor en cap del diari Información i director del Club Información.
Ha estat president de l’Associació de la Premsa d’Alacant i directiu de la Federació d’Associacions de la Premsa d’Espanya (1982-1983), president de l’Associació Alacantina de Periodistes i Escriptors de Turisme i de la Federació Valenciana d’Associacions de Periodistes i Escriptors de Turisme.

En 2009, de gener a juny, publica un serial de setze grans reportatges sobre la situació soci-econòmica de les grans ciutats de la província i de totes les seues comarques sota el títol genèric «Alicante, siglo XXI», que mereixen al desembre de 2009 el Premi del Col·legi d’Economistes d’Alacant al millor treball periodístic de l’any sobre la província d’Alacant. En la primavera de 2010 inicia per JOVEMPA (Joves Empresaris de la Província d’Alacant) el projecte «12 Talentos alicantinos: ejemplos de éxito empresarial». El llibre recull la síntesi en text i DVD de les entrevistes realitzades en actes públics, al llarg d’un any, amb dotze empresaris de diferents sectors productius de tota la província. Coautor amb el sociòleg Mario Gaviria, premi nacional de Medi ambient 1995, dels llibres El trasvase del AVE (publicat a l’abril 2010) i El paraíso estancado (Los libros de la Catarata, Madrid 2015).

Ha estat tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alacant en dos mandats (1979-82 i 1987-91), diputat provincial (1979-82), director general de Transports en el Consell preautonòmic (1978-79), director general de Turisme de la Generalitat Valenciana (1983-87), president de Mercalicante (1987-1991), conseller d’Aigües d’Alacant societat mixta (1987-1991), vicepresident, en representació de l’alcalde d’Alacant, de la Mancomunitat de Canales del Taibilla (1987-1991), conseller del Banco de Alicante (grup Banco Exterior) entre 1983 i 1990 i gerent de la Fundació Empresa-Universitat d’Alacant (FUNDEUN) de 1991 a 1993.

A l’abril de 2010 va ser guardonat per la PIC (Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes d’Alacant) amb el Premi Adrián López als valors ciutadans per la seva trajectòria professional i política. Ha presidit la citada plataforma entre els anys 2012-2014.

En l’actualitat és coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia, creat fa tretze anys per la Universitat d’Alacant per recollir documents i testimoniatges de la lluita per la democràcia, especialment en els últims anys del franquisme i durant la transició.

 

Foto JJ Pérez Benlloch google horitzontalJuan José Pérez Benlloch

És llicenciat en Dret i Periodisme. Fou redactor del diari El Adelanto de Salamanca i del setmanari d’economia Valencia fruits, a més de director de la revista d’oci Qué y dónde i director del diari Primera página, d’Alacant. Ha exercit nombroses corresponsalies de mitjans de comunicació de Madrid i Barcelona, promogut diverses revistes d’informació general i dirigit els rotatius Diario de Valencia i Noticias al día, dels quals va ser promotor així mateix. Ha col·laborat en TVE i RTVV presentant i participant en programes de debat. Al llarg de set anys ha mantingut una columna diària a Levante i després ha col·laborat assíduament al diari El País (edició Comunitat Valenciana). Als anys 60 va militar al PSV i, al 1974, va col·laborar amb Vicent Ventura i Mario Garcia Bonafé en la fundació del PSPV.

Ha publicat Al cierre, un llibre de memòries, i va contribuir i fou coordinador de Noticia e imagen del País Valenciano.

 

Foto Rosa Solbes okRosa Solbes López

En els anys 70 va ser redactora dels setmanaris Ciudad, Valencia fruits i dels diaris Primera pàgina i La Verdad, a Alacant. Va treballar en les diverses publicacions aparegudes a València durant la transició democràtica (La Marina, Dos i Dos, Valencia Setmanal, Cal Dir, Diari de València) fent simultàniament de corresponsal de diaris i setmanaris d’àmbit estatal (La Calle, El Periódico de Catalunya, Tiempo, Interviú… i col·laborant amb la pràctica totalitat dels mitjans valencians, com Levante, Saó, El Temps, etc.

També ha sigut cap de programes en Radiocadena, redactora presentadora en TVE-Aitana, directora fundadora de Canal Nou Ràdio i cap de premsa de la Conselleria de Cultura. És autora d’un llibre sobre les dones valencianes i el poder polític, d’un altre sobre la compositora Matilde Salvador i coautora del dedicat a Maria Cambrils, així com d’altres sobre comunicació, política i feminisme. Ha estat molts anys editora d’informatius del centre de producció de TVE a la Comunitat Valenciana i més de 20 anys columnista del diari El País.

Fou presidenta de la Unió de Periodistes i ha rebut diversos guardons relacionats amb la llibertat d’expressió i la lluita per la igualtat. Forma part del Secretariat de GAMAG Europa, organització emanada de la UNESCO per a la comunicació amb visió de gènere. És membre del Consell de Cultura d’UGT PV, del Consell Assessor de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València i vicepresidenta de Valencians pel Canvi. Va ser elegida per les Corts Valencianes com a membre del Consell d’Administració de la RTVV. Recentment s’ha publicat la seua biografia professional escrita per la periodista Esperança Costa i editada per Austrohongaresa de Vapors.

 

Foto Manuel PerisManuel Peris Mir

És periodista, llicenciat en Dret i màster en Humanitats i Literatura, amb premi extraordinari. Actualment cursa el doctorat en la Facultat de Filologia de la Universitat de València. Ha publicat «Historia y memoria en Patrick Modiano. Los intelectuales tras la caída de París», Pasajes, Universitat de València, núm. 45, tardor 2014 i «Patrick Modiano, escritor de animales. La figura del perro en la obra del Nobel de literatura», Mètode, Universitat de València, núm. 85, primavera 2015.

Columnista de l’edició valenciana del diari El País durant vint anys, ha estat redactor en cap de Diario 16, redactor de El Independiente i col·laborador de nombrosos mitjans: Levante, Tiempo, La Calle, Il Manifesto, Valencia Semanal…

En l’actualitat és el responsable de comunicació dels instituts d’investigació de ciències socials i humanitats de la Universitat de València, de la qual va ser cap de premsa de 1996 a 2010.

 

* * * * *

Protagonistas del mundo de la prensa – Mesa redonda

 Emília Bolinches Ribera

Estudió Periodismo (título de periodista en 1972), y es licenciada en Filología Moderna (inglés y francés) por la Universitat de València en 1978.

Ha trabajado como periodista desde 1971 hasta 2008, año en que se jubiló, en prensa escrita (diarios Tele-Express de Barcelona, El Independiente de Madrid y Diari de València; semanarios Valencia Fruits y Valencia Semanal; y revistas como Interviú, Tiempo, Dinero, Viajar y Saó, entre otras), radio (Radio Popular, Radiocadena Española y Radio 9), y televisión (TVE-Aitana y TVV-Canal 9). Actualmente colabora ocasionalmente en diarios de papel, publicaciones digitales y redes sociales. Pertenece a la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género y a la Red Estatal de Mujeres Periodistas, y también a la Unión de Periodistas Valencianos, de la cual es socia fundadora.

En el ámbito académico impartió clases en línea desde el curso 2006/2007 al 2010/2011, en la Fundación Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló, sobre la relación entre la ciudadanía organizada y los medios de comunicación.

La Universitat de València le publicó en 2013 la biografía Pilar Soler, rebelde con causas, claro referente para el feminismo valenciano.

Desde 2004 hasta 2014 formó parte como Observadora Internacional Electoral de varias misiones para cubrir los comicios presidenciales y parlamentarios de Bolivia, Ecuador, México, Nicaragua, Paraguay, República de Moldavia y Venezuela.

Imparte conferencias en foros universitarios y ciudadanos y publica ensayos sobre política internacional, comunicación, transparencia y participación ciudadana, feminismo, ciudadanía y Derechos Humanos.

En diciembre de 2015 es elegida por las Cortes y nombrada por el Consejo de la Generalitat vocal de la Comisión Ejecutiva del Consejo de Transparencia, Acceso a la Información Pública y Buen Gobierno de la Comunidad Valenciana, cargo que ejerce hasta la actualidad.

Mantiene contacto con organizaciones sociales y ONG como ACICOM (Asociación Ciudadanía y Comunicación), de la cual es socia fundadora y vicepresidenta; el Observatorio Ciudadano contra la Corrupción; Valencianos por el Cambio; Amnistía Internacional; Greenpeace; Mostra Viva del Mediterrani; Cruz Roja; y Menuts del Món, de la cual también es socia fundadora; y colabora habitualmente con ellas en la defensa ciudadana de sus objetivos.

 

José María Perea Soro

Es periodista jubilado. Su último trabajo fue redactor en ninguno del diario Información y director del Club Información.
Ha sido presidente de la Asociación de la Prensa de Alicante y directivo de la Federación de Asociaciones de la Prensa de España (1982-1983), presidente de la Asociación Alicantina de Periodistas y Escritores de Turismo y de la Federación Valenciana de Asociaciones de Periodistas y Escritores de Turismo.

En 2009, de enero a junio, publica un serial de dieciséis grandes reportajes sobre la situación socio-económica de las grandes ciudades de la provincia y de todas sus comarcas bajo el título genérico «Alicante, siglo XXI», que merecen en diciembre de 2009 el premio del Colegio de Economistas de Alicante al mejor trabajo periodístico del año sobre la provincia de Alicante. En la primavera de 2010 inicia por JOVEMPA (Jóvenes Empresarios de la Provincia de Alicante) el proyecto «12 Talentos alicantinos: ejemplos de éxito empresarial». El libro recoge la síntesis en texto y DVD de las entrevistas realizadas en actos públicos, a lo largo de un año, con doce empresarios de diferentes sectores productivos de toda la provincia. Coautor con el sociólogo Mario Gaviria, premio nacional de Medio ambiente 1995, de los libros El trasvase del AVE (publicado en abril 2010) y El paraíso estancado (Los libros de la Catarata, Madrid 2015).

Ha sido teniente de alcalde del Ayuntamiento de Alicante en dos mandatos (1979-82 y 1987-91), diputado provincial (1979-82), director general de Transportes en el Consejo preautonómico (1978-79), director general de Turismo de la Generalitat Valenciana (1983-87), presidente de Mercalicante (1987-1991), consejero de Aguas de Busot de Alicante sociedad mixta (1987-1991), vicepresidente, en representación del alcalde de Alicante, de la Mancomunidad de Canales del Taibilla (1987-1991), consejero del Banco de Alicante (grupo Banco Exterior) entre 1983 y 1990 y gerente de la Fundación Empresa-Universitat d’Alacant (FUNDEUN) de 1991 a 1993.

En abril de 2010 fue galardonado por la PIC (Plataforma de Iniciativas Ciudadanas de Alicante) con el premio Adrián López a los valores ciudadanos por su trayectoria profesional y política. Ha presidido la citada plataforma entre los años 2012-2014.

En la actualidad es coordinador del Consejo Asesor del Archivo de la Democracia, creado hace trece años por la Universitat d’Alacant para recoger documentos y testimonios de la lucha por la democracia, especialmente en los últimos años del franquismo y durante la transición.

 

Juan José Pérez Benlloch

Es licenciado en Derecho y Periodismo. Fue redactor del diario El Adelanto de Salamanca y del semanario de economía Valencia fruits, además de director de la revista de ocio Qué y dónde y director del diario Primera página, de Alicante. Ha ejercido numerosas corresponsalías de medios de comunicación de Madrid y Barcelona, promovido varias revistas de información general y dirigido los rotativos Diario de Valencia y Noticias al día, de los cuales también fue promotor. Ha colaborado en TVE y RTVV presentando y participando en programas de debate. A lo largo de siete años ha mantenido una columna diaria en Levante y después ha colaborado asiduamente al diario El País (edición Comunidad Valenciana). En los años 60 militó en el PSV, y en 1974 colaboró con Vicent Ventura y Mario Garcia Bonafé en la fundación del PSPV.

Ha publicado Al cierre, un libro de memorias, y contribuyó y fue coordinador de Noticía e imagen del País Valenciano.

 

Rosa Solbes López

En los años 70 fue redactora de los semanarios Ciudad, Valencia fruits y de los diarios Primera página y La Verdad, en Alicante. Trabajó en diversas publicaciones aparecidas en Valencia durante la transición democrática (Marina, Dos y Dos, Valencia Semanal, Hay que Decir, Diario de Valencia) haciendo simultáneamente de corresponsal de diarios y semanarios de ámbito estatal (Calle, El Periódico de Cataluña, Tiempo, Interviú… y colaborando con la práctica totalidad de los medios valencianos, como Levante, Saó, El Temps, etc.

También ha sido jefa de programación en Radiocadena, redactora presentadora en TVE-Aitana, directora fundadora de Canal Nou Radio y jefa de prensa de la Consellería de Cultura. Es autora de un libro sobre las mujeres valencianas y el poder político, de otro sobre la compositora Matilde Salvador y coautora del dedicado a María Cambrils, así como otros sobre comunicación, política y feminismo. Ha sido muchos años editora de informativos del centro de producción de TVE en la Comunidad Valenciana y más de 20 años columnista del diario El País.

Fue presidenta de la Unión de Periodistas y ha recibido varios galardones relacionados con la libertad de expresión y la lucha por la igualdad. Forma parte del Secretariado de GAMAG Europa, organización emanada de la UNESCO para la comunicación con visión de género. Es miembro del Consejo de Cultura de UGT PV, del Consejo Asesor de la Unidad de Igualdad de la Universitat de València y vicepresidenta de Valencianos por el Cambio. Fue elegida por las Cortes Valencianas como miembro del Consejo de Administración de la RTVV. Recientemente se ha publicado su biografía profesional escrita por la periodista Esperanza Costa y editada por Austrohongaresa de Vapors.

Manuel Peris Mir

Es periodista, licenciado en Derecho y máster en Humanidades y Literatura, con premio extraordinario. Actualmente cursa el doctorado en la Facultat de Filologia de la Universitat de València. Ha publicado «Historia y memoria en Patrick Modiano. Los intelectuales tras la caída de París», Pasajes, Universitat de València, núm. 45, otoño 2014 y «Patrick Modiano, escritor de animales. La figura del perro en la obra del Nobel de literatura», Mètode, Universitat de València, núm. 85, primavera 2015.

Columnista de la edición valenciana del diario El País durante veinte años, ha sido redactor jefe de Diario 16, redactor de El Independiente y colaborador de numerosos medios: Levante, Tiempo, La Calle, Il Manifesto, Valencia Semanal…

En la actualidad es el responsable de comunicación de los institutos de investigación de ciencias sociales y humanidades de la Universitat de València, de la que fue jefe de prensa de 1996 a 2010.